Hızır Orucu Nedir ve Nasıl Tutulur?
11 Temmuz 2024

Hızır Orucu Nedir ve Nasıl Tutulur?

Hızır orucu, İslam dini ve halk inançları çerçevesinde önemli bir yere sahiptir. Kur'an-ı Kerim'de Kehf Suresi'nin 65 ile 82. ayetleri arasında Hazreti Hızır'dan bahsedilmektedir. Bu ayetlerde Allah-u Teâlâ, Hazreti Hızır'a katından bir rahmet ve ilim verdiğini bildirmektedir.

(Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, ona katımızdan bir rahmet, yine ona tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.) (Kehf Suresi, 65. Ayet)

Kur'an-ı Kerim'de yer alan her şeyi iman eden Müslümanlar olarak kabul ederiz. Ancak, Hızır Aleyhisselam'ın yaşadığına ve zorda kalanın yardımına koştuğuna inanmak konusunda dikkatli olunmalıdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında hiçbir sahabe "Bana Hızır uğradı" dememiştir. Hızır Aleyhisselam'ın Hazreti Musa zamanında yaşadığı ve öldüğü yönünde görüş bildiren alimlerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle, "Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez" sözü insanı şirk tehlikesine götürebilir.

Hızır Aleyhisselam'ın Hayatta Olmadığını Anlatan Ayet ve Hadisler

  • (Senden önce hiçbir insana ölümsüzlük vermedik) (Enbiya Suresi, 34. Ayet)
  • Rasulullah Efendimiz (S.A.V) "Hızır'a Hızır denilmesinin sebebi şudur: Hızır otsuz kuru bir yere oturduğu zaman oradan yeşil otlar fışkırırdı" buyurmuşlardır.
  • Peygamberimiz, ömrünün son zamanlarında yatsı namazını kıldırdıktan sonra "Bakın şu geceniz var ya, işte bu geceden itibaren yüz yılın başında bugün yeryüzünde olanlardan hiçbir kimse kalmayacaktır" buyurmuştur (Buhari).

Alevilik ve Hızır İnanışı

Allah-u Teâlâ, Kehf Suresi'nde Hz. Musa ile Hızır arasındaki olayları ayetlerle haber verir. Kur'an Ayetleri dışında Hızır ile ilgili halk arasında anlatılan ve dilden dile dolaşan binlerce hikâye vardır. Bu hikâyeler herkes tarafından kabul edilmeyebilir, ancak Hızır inanışı yüz yıllardan beri özellikle Selçuklular zamanından beri Türkmen ve Kürt Alevilerin ibadetlerinde ve yaşam biçimlerinde önemli bir yere sahiptir. Aleviler, Hızır'ın yaşadığına ve sıkıştıklarında kendilerine yardım edeceğine inanırlar ve bu inanç doğrultusunda Hızır ayında oruç tutarlar.

Hızır Orucu Neden Tutulur?

İnanışa göre, Nuh'un gemisi denizin üzerinde giderken kuvvetli bir fırtına çıkar ve bu fırtına üç gün sürer. Nuh'un gemisindekiler üç gün oruç tutarak dua ederler. Geminin her taraftan su almaya başladığı anda yeşil renkli bir el gemiyi dengeler ve fırtına durur. Bu nedenle Aleviler, Hızır ayında üç gün oruç tutanın dileğinin gerçekleşeceğine, kendilerine Hızır'ın uğrayacağına, bolluk ve bereket getireceğine inanırlar.

Hızır Orucu Ne Zaman Tutulur?

Hızır orucu, Hızır ayı olarak da bilinen zamanda, kışın bazı yörelerde ocak sonu ve şubat başlarında üç gün tutulur. Tokat civarında ise yedi gün tutulur. Genellikle Hızır orucu tutarken Anadolu'nun küçük yerleşim yerlerinde insanlar bir araya gelirler ve sazlar çalarak Hızır ile ilgili menkıbeler söylerler. Bu dönemde tıpkı bayramlarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapılır ve küsler barıştırılır.

Hızır Orucu Nasıl Tutulur?

Hızır orucuna akşam niyet edilir ve sahur etmeden ertesi gün akşam vaktine kadar oruç tutulur. Orucun üçüncü günü buğday taneleri ocakta kavrularak, taş değirmende öğütülür. El değirmeni ile öğütülen bu buğday unu, irmik iriliğinde olur. Bu unu eledikten sonra bir araya toplayarak, bir tepsiye veya temiz bir bez parçasının üzerine dökülür ve hiç dokunmadan bir gece bekletilir. Genç kızlar, genç erkekler ve ev halkı niyet tutarak uyurlar. Sabah kalktıklarında eğer unun üzerinde izler varsa, Hızır'ın uğradığına inanılır ve dua edilir. Kendi aralarında 'gavut' adını verdikleri bu unu akşam pişirip, içine tereyağı dökerek yerler. Ev ev dolaşarak, lokma lokma bütün komşulara dağıtır ve dua ederler. Daha sonra Cem yapan aileler, Pirini çağırır ve kurbanını keser. Maddi durumu kurban kesmeye yetmeyen aileler de Cem yapabilir. Alevi köylerinde Hızır Cem'i yaygındır. Neredeyse bütün köydeki hane halkı Cem yapar. Hızır Cem'i yapmaya herkes banyosunu yapıp temiz ve yeni kıyafetlerini giyerek gelirler. Cem de fazla kalamayacak olanlar Cem'e katılmaz veya götürülmez. Ayrıca Cem'e katılan kadınlar süs ve ziynet eşyası takmazlar, Hakk'ın huzuruna son derece sade ve temiz giderler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zelal

12 Mayıs 2024 Pazar

Niyet ettim ama sahura kalkmamak gerektiğini bilmiyordum. Sahur yapmadım ama 2 3 lokma bir şeyler yedim. Yine de oruç tutsam orucum kabul olur mu? Sonucta bilmeyerek yemiş oldum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zelal,

Sahur yapmak orucun farz olan bir şartı değildir, bu nedenle sahur yapmamak orucun kabul olmasını engellemez. Orucunuzun kabul olup olmaması niyetinize ve orucu bozan diğer durumlara göre değerlendirilir. 2-3 lokma bir şeyler yemiş olmanız sahur yapmadığınız anlamına gelmez; bu durumda niyetiniz ve gün içinde orucu bozan şeylerden uzak durmanız önemlidir. Endişe etmeyin, orucunuz kabul olacaktır.

Sağlıcakla kalın.

2. Cevap
cevap

Yaltır

Merhaba, zelal hanım bilmediğimiz olaylardan sorumlu değiliz. Diğer sefere aynı yanlışı yapmayız, biz kabul eder veya etmez deme gibi durumda değiliz allah muhafaza bilemeyiz kimin orucu kabul olur kimin ki olmaz, bilemeyiz kimin duası kabul olur kimin ki olmaz biz sadece Allah’a yönelicez onun yüceliğine güvenicez, elhamdülillah müslümanız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kısmet Açma Duası Okunuşu ve Anlamı

Kısmet Açma Duası Okunuşu ve Anlamı

Yağmur Yağarken Okunacak Dua

Yağmur Yağarken Okunacak Dua

İçki (Alkol) Bıraktırma Duası

İçki (Alkol) Bıraktırma Duası

Rüyada Mezarlıkta Dua Etmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Mezarlıkta Dua Etmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Azim Duası Okunuşu ve Anlamı

Azim Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Cenaze Duası Okunuşu ve Anlamı

Cenaze Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Birinin Evden Gitmesi İçin Dua

Birinin Evden Gitmesi İçin Dua

Vakfe Duası Okunuşu ve Anlamı

Vakfe Duası Okunuşu ve Anlamı

Hapisten Kurtulma Duası Okunuşu ve Anlamı

Hapisten Kurtulma Duası Okunuşu ve Anlamı

Ergenlik Döneminde Okunacak Dualar

Ergenlik Döneminde Okunacak Dualar

Hac Duası Okunuşu ve Anlamı

Hac Duası Okunuşu ve Anlamı

Hafıza Duası Okunuşu ve Anlamı

Hafıza Duası Okunuşu ve Anlamı

İftar Duası Okunuşu ve Anlamı

İftar Duası Okunuşu ve Anlamı