{ "title": "Vaaz Duası", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/vaaz-duasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:16:09", "author": "Duru", "article": [ { "article": "
Vaaz Duası, İslam dininde vaaz ve nasihat pek mühim bir vazifedir, bir farz-ı kifayedir. Kürsülerde, minberlerde halka karşı öğüt maksadıyla yapılan vaazlar birer sünnettir, peygamberimizin yoludur. Şer'i şerife uygun, ihtiyaç karşılayacak şekilde hikmetli bir tarzda okunan hutbelerden, yapılan vaazlardan herkes istifade eder. Bunlar birer tezkir, yani vazifeleri hatırlatmadır. Vazifeleri hatırlatmak ise müminler için çok faydalıdır. Peygamber efendimiz (S. A. V) Vaaz duasını şöyle buyurmuşlardır;

Vaaz Duası Arapça Okunuşu

\"Bismillahirrahmanirrahim\"

Elhamdulillahi Rabbi'l-ğalemin. Ve's-Salatü ve's-Selamü ğala Rasulina Muhammed'in ve Alihi Sahbihi ecmeğin. Sallu ğala Rasulina Muhammed. Sallu ğala Tabibi Gulubina Muhammed. Sallu ğala şefiği zünubina Muhammed.

Rabbi'şrah li sadri ve yessir li emri vehlul ğugdeten min lisani yefgahu gavli. Subhaneke la ğılme lena illa ma ğallemtena inneke ente's-Semiğu'l-ğalim. Vve tüb ğaleyna ya Mevlana inneke ente't-Tevvabü'r-Rahim. Vehdina ve veffigna ilel hakkı ve ila tarıgımmüstegim. Bi beraketü'l-Kur'ani'l-ğazim ve bi hürmeti men erseltehu rahmeten lil Ğalemin.

Ve Galellahu fi kitabihi'l-Kerim. Eğuzu billahi mine'ş-Şeytani'r-Racim. Bismillahirrahmanirrahim \". \" Sadegallhulğazim.

Ve Gale Rasulullahi (S. A. V) fi hadisihi'ş-Şerif; \". \" Sadege Rasulüllahi fi ma gal Ev kema gal.

Vaaz Duası Türkçe Anlamı

Alemlerin Rabbi Allah'a hamd olsun. Salat ve selam Peygamber Hz. Muhammed (S. A. S.)'in ailesinin ve ashabının üzerine olsun. Peygamber Hz. Muhammed'e salat getirin. Kalplerin tabibi Hz. Muhammed'e salat getirin.

Günahlarımızın şefaatçisi Hz. Muhammed'e salat getirin. Ey Rabbim! Göğsümü ferah eyle, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz de sözümü anlasınlar. Ben işimi Allah'a bırakıyorum. Şüphesiz Allah kullarını görür. Ya Rabbi Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senin bize öğrettiğinin dışında bizim ilmimiz yoktur. Şüphesiz Sen, her şeyi en iyi bilen, her işi hikmetli olansın.

Ya Rabbi Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senin bize gerçeği anlattığının dışında bizim anlama imkânımız yoktur. Şüphesiz Sen çok cömertsin ve çok ikram sahibisin.

Kovulmuş Şeytan'dan Allah'a sığınırım Rahman Rahim Allah'ın adı ile.

Vaaz Duasının Yeri ve Önemi

\"Şüphe yok ki, Allah için, Allah'ın kitabı için, Peygamberi için, Müslümanların imamları için ve hepsi için hayır istemekten ibarettir. (Müslim)\" diye buyurulmuştur.

Gerçekten Allah Teâlâ'nın dinine hizmet için çalışmak, başkalarının hidayetine, dini yaşantısına, selamet ve saadetine hizmet için çalışmak ne büyük bir hayırseverliktir ne yüce bir harekettir! Bunun içindir ki hadis-i şerifte;
\"Allah'ı Teâlâ'nın bir kimseyi senin ellerinle, vasıtanla hidayete erdirmesi, senin için güneşin üzerine doğduğu ve battığı şeylerin tamamından daha hayırlıdır. (Hakim, Taberani)\" buyurulmuştur.

Nasihat gerçekten bir hayır dilemektir, pek övülmüş bir hizmettir. Fakat sadece reislik sevdasıyla veya bir mala veya insanların alaka ve takdirine nail olmak maksadıyla yapılan vaazlar, okunan hutbeler sahipleri için bir vebaldir, güzel niyetle yapılmadığı için Allah'ı Teâlâ katında değeri yoktur.

Allah rızası için yapılıp, bir hayırseverlik eseri olan nasihati kabul etmemek, kendimizden üstün olan kimselerin meşru emirlerine, tavsiyelerine itaatten kaçınmak ise inatçılık, dik başlılık denilen fena bir haslettir ki, hasetten, kendini üstün görmekten, nefsin arzu ve isteklerine uymaktan ileri gelir.

Müslümanlıkta iyiliği (Maruf) emretmek, kötülükten (Münker) menetmek de bir öğütten, bir hayır dilemekten ibaret olup pek mühim bir vazifedir. Müslümanlar bu vazifeyi layıkıyla yerine getirmek suretiyle başka milletlerden ayrılmış, Kur'an'ı Kerim'de övülmüşlerdir.

Maruf, tabiata uygun, şer'an güzel görülmüş olan şeydir. Münker de bilakis tabiata aykırı, şer'an çirkin bulunan şeydir. Bu sebeple her Müslüman, kendi dindaşları ve bütün insanlık hakkında hayır ister, maruf ile emretmeyi ve tavsiyede bulunmayı, münkerden menetmeyi dini bir vazife bilir. Ancak bu vazifenin dereceleri vardır. Şöyle ki, bu irşat vazifesi yapıldığında fena bir durum meydana gelmeyecekse fiilen yapılır. Kötü bir durum olması muhtemel ise söz ile yapılır. Bu da tehlikeli ise yalnız kalben yapılır. Yani iyiliğin yapılması, kötülüğün terk edilmesi için kalben dua edilir.
" } ] }