{ "title": "Şafii Kunut Duası", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/Safii-Kunut-Duasi-45.jpg", "date": "20.01.2024 08:50:32", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Şafii Kunut Duası, Kunut duaları Hz. Muhammed'in (Sav) akşam namazının 3. Rekatı kıldığı sırada inmiştir. Kunut duaları indiği sırada Hz. Muhammed (Sav)'in tekbir getirdiği söylenmektedir.

Şafii Kunut Duası Faziletleri: Hz. Muhammed (Sav) vitir namazı vakti ve fazileti hakkında şöyle buyurmuştur; Allah size öyle bir namaz kıldı ki, o namaz kırmızı tüylü develerden çok daha hayırlıdır. İşte bu sözleri ile vitir namazının ne kadar hayırlı olduğunu ifade etmiştir. Vitir namazı dünyadaki en kıymetli mallardan çok daha hayırlı olduğu bilinmektedir. Yatsı namazının hemen arkasından kılınan vitir namazının 3. Rekatında okunacak olan duaya kunut duaları denir. Kelime anlamı dua, ibadet ve kıyam anlamına gelmektedir. İslam terimlerinde ise herhangi bir şerden kurtulmak, dua etmek ve itaatte bulunmak etmek anlamına gelmektedir.

Şafi Mezhebinde Kunut Duasının Türkçe Anlamı

Allah'ım insanları hidayete kavuşturmuş olduğun gibi beni de hidayete kavuştur. Afiyet vermiş olduğuninsanlar ile bana da afiyet ihsan eyle. Himaye altına aldığın insanlar ile beni de himayene al. Verdiğin bütün rızkları ben ve ailem için bereketli kıl. Kaza ettiğin insanların şerrinden beni koru. Sen her şeye hükmedensin sana kimsenin hüküm etmeye asla gücü yetmez. Himayen altına aldığın hiç kimse zelil olmaz. Zelil ettiğin olduğun kişiler ise aziz olmaz. Senin hayrın ve bereketin çok boldur. Sen en yüce en büyük olansın. Kaza etttiğin şeyler üstüne şükürler olsun hayırda, şer de iyide, kötüde, senden gelir. Ey Yüce Allah'ımsana tövbe ediyor ve senden af diliyorum. Yüce Allah'ın salat veselam Hz. Muhammed (Sav)'e Ali ile Ashabının üstüne olsun.

Şafii Mezhebin Göre Kunut Duasının Okunduğu Yer

Şafii mezhebinde kunut duası kuvvetli bir sünnetlerdendir. Terk edildiği zaman ise sehiv secdesi yapılması gerekir. Kunut duası sabah namazının farzının ikinci rekâtinde rükudan kalktıktan hemen sonra, ayakta okunur. Ayrıca vitir namazı Ramazan ayında içinde cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısında vitrin son rek'atında da Kunut duası okumak da sünnettir. Kunut duası Allah'a övgü kap­sayan sözlerdir. Ancak sünnet olanı, yüce Peygamberimiz (Sav)'den nakledi­len bütün duaları okumaktır. İmamın kıldığı kaza namazı olsa bile Kunut'duasını sesli okuması da sünnettir.

Yalnız başına vitir namazını kılacak olan kişinin kıldığı bu namaz vaktinde eda edilse bile Ku­nut duasını sessizce okuması sünnettir. İmama uyarak namaz kılan kişiye gelince o da ellerini semaya açarak kaldırmalı ve imamın okuduğu tüm dualara âmin demesi gerekir. Namaz kılan kişiler, Kunut duasının bir kısmını okumaz ise bunun için sehiv sec­desi yapmaları gerekir. Sabah namazında Hanefî mezhebine tabi olan imama tabi olarak namaz kılan Şafiî mezhebinde olan bir kişinin selâmdan sonra sehiv secdesi yapması da sünnettir. Musibetvari şiddet olaylarında vuku bulan felâketlerın başa gelmesi zamanlarında, tüm vakit namazlarında Kunut duası okunabilir.

" } ] }