{ "title": "Nafile Oruç", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/nafile-oruc.gif", "date": "20.01.2024 02:10:46", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Nafile oruç, farz ve vacip oruçlar dışında tutulan oruçların hepsine denir. Nafile oruçların sünnet, müstehap, mendup, tatavvu olarak adlandırıldıkları da olur. Nafile oruçlar mübah olan her günlerde tutulabilir. Nafile orucu kasten bazan kişi yerine gününe gün olarak vacip orucu tutmalıdır. Aişe radıyallahu anha validemiz buyurdular ki: \" Biz oruçlu iken Hafza bir hediye getirdi. Biz de orucumuzu bozduk. Sonra Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem odaya girdi. Kendisine 'ya Resulallah! Bize bir hediye getirildi, onu canımız çekti bizde orucumuzu bozduk. ' O da ' size günah yok (Ancak) onun yerine başka bir gün oruç tutunuz. \" (Tirmizi, Ebu Davud)

Nafile oruçların zorunlu tutulmalarını gerektirecek dinde bir sebep yoktur. Dileyen daha fazla sevap kazanmak için kendi isteyerek nafile oruç tutabilir. İsteğe bağlı başlanmasına rağmen bir müddet sonra bozulacak olursa yerine vacip olan kaza tutmak gerekir. Bunun sebebi de oruca Allah rızası için başlanmış olmasıdır. Bozulursa Allah rızasını terk etmiş olur. Vacip olan kaza tutularak bu rıza ertelense de yerine getirilmiş olur. Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihalinde bu yorumu bildirmiştir. Şafi ve Hanbeli mezhebine göre nafile orucu bozmanın kazayı gerektirecek bir durumu yoktur.

Nafile Oruç Tutmanın Normal Günlerden Daha Sevap Olduğu Günler
Nafile oruç olarak yukarıda belirtilen günler oruç tutmanın faziletleri ve kişiye kazandırdıkları hakkında birçok hadis-i şerif bulunmaktadır. Bu günlerin belirlenmesinde, günlerin periyodik sırası incelendiğinde rastgele seçilmiş günler olmadığı görülür. Bu yüzden oruç tutmanın bedenen ve ruhen faydaları düşünüldüğünde yılın bazı günlerinin oruçlu geçirilmesinin ve bazı günlerinin ise yiyip içmenin serbest bırakılmasının sağlık açısından faydaları görülecektir. Bu oruçları bizzat Peygamber Efendimizin kendisi de tuttuğu ve önerdiği için bu günlerde tutulan nafile oruçların ayrıca bir sünnet sevabı vardır. Ayrıca haram ve mekruh olmayan günlerde kişiler diledikleri zaman nafile oruç tutarak sevabını alabilirler.
" } ] }