{ "title": "Kabir Duası", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/kabir-duasi.jpg", "date": "19.01.2024 15:35:01", "author": "Vahid", "article": [ { "article": "Kabir Duası, Büreyde radıyallahu anh şöyle dedi; Hz. Peygamber (Asm) ashab-ı kirama, kabristana gittikleri zaman şöyle demelerini öğretirdi;

\"Esselamü aleyküm ehled diyari minel-müminin ve Inna inşaallahu biküm lahikun. Es'elullahe lena ve lekümü'l afiyeh. \"

\"Selam size, ey bu diyarın mümin ve müslim halkı! İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah'ın bizi de sizi de bağışlamasını dilerim. \"

İbni Abbas radıyallahu anhüma şöyle dedi; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Medine'de bazı kabirlere uğradı. Yüzünü onlara dönerek şöyle buyurdu;

\"Selam size, ey bu kabirlerde yatanlar! Allah bizi de sizi de bağışlasın. Siz bizden önce gittiniz. Biz peşinizden geleceğiz. \"

Bundan sonra Kur'an'ı Kerim'den bildiği sure ve ayetlerden okur ve sevabını ölülerin ruhuna bağışlar.

İslam'ın ilk yıllarında kabir ziyareti

Cahiliye dönemi adetlerinden dolayı yasaklanmıştı. Sonradan bu durum ortadan kalkınca serbest bırakıldı. Kabir ziyaretinden maksat ölümü hatırlamaktır. Dünyaya bağlanıp kalan ve katılaşan kalplerimiz belki yumuşar diye kabirler ziyaret edilir ve oraya kadar gidilmişken onlara da selam verilip tavsiye edilen dualar yapılır.

Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun görülmüştür. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin demirlik ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak ise kabir ziyaretinin adabıyla bağdaşmaz.

Bu dua ölen kimsenin elli ikinci gecesinde okunması adet olmuştur

Bismillahirrahmanirrahim.

Allahümme inni es'elüke bihakkın hakkıke ve bi hakkı kibriniyaike ve bi hakkı cemalike ve ce-lalike ve bi hakkı kibriyaike ve fadlike ve keremike ya kadime'l-ihsani ya-Sadıke'l va'dil emin. La ilahe illa ente süb'haneke inni küntü minezzalimin. Allahümme ecib da'veti bi hürmeti-ismike'l-azim ve bi hürmeti Muhamme-din sallallahü te'ala aleyhi ve sellem ve ala alihi ve sahbihi ec-main. Velhamdü lillahi Rabbi'l Alemin ve la havle ve la kuvvete illa billahi'l-aliyyi'l-azim.

Anlamı; \"Allah'ım, hakkın, azametin, cemal ve celalin, varlığın, fadl ü keremin hakkı için tevessül ediyorum. Ey sonsuz ihsanı olan, vadettiğini anında ve olduğu gibi yerine getiren Rabbim! Senden başka ilah yoktur. Allah'ım, ben kendine zulmedenlerdenim. Ya Rab, muazzam adının, Hazret-i Muhammed (S. A. V.)'in al ve ashabının hürmetine duamı kabul eyle. Alemlerin Rabbine şükürler olsun ve kuvvet ancak Allah'u Teâlâ'nın yed-i kudretindedir. \"

Kabir Duasının Hikmeti

Halkımız arasında ölenin elli ikinci gecesinde etleriyle kemiklerinin birbirinden ayrıldıkları ve bu esnada ölünün derin acılar içinde olduğu ve bu duanın okunması halinde etle kemiklerin ayrılması esnasındaki acıyı hissetmeyeceği gibi bir inanış vardır. Halk arasında \"elli ikinci gece duası\" olarak bilinen bu duayı her zaman okumanın sevabı vardır. Çünkü bir ölünün yakınının arkasından dua etmesiyle onun günahlarının hafiflemesine faydası olacaktır.

Kabir ziyaretinin, ölü ve ziyarette bulunan kimse için iki ayrı yönü vardır. Kabir ziyaretinde bulunan kimse hem ölüye duada bulunur hem de dünya hayatının fani oluşunu idrak eder.

Kabirde bulunan kişinin bir zamanlar kendisi gibi sağ olduğunu, hayalleri ve emelleri olduğu, belki de bunlardan pek çoğunu gerçekleştirmeye fırsat bulamadan öldüğünü, aynı akıbetin kendisini de beklediğini düşünmeye vesile olur, ahireti hatırlar. Ölüye dua ve istiğfarda bulunur. Bu da ölüye sevap kazandırır.
" } ] }