{ "title": "Cünüpken Oruç Tutulurmu", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/cunupken-oruc-tutulurmu.gif", "date": "20.01.2024 07:50:35", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Cünüpken oruç tutulur mu, Cünüplük hali cinsel şehvet duygusu ile kişilerden meninin gelmesi ile oluşan, cenabetlik durumudur. Cünüp olan bir insanın hiç vakit kaybetmeden kalkıp gusül abdesti alması gerekmektedir. Cünüp halde yeyip, içmek gezmek dolaşmak çok büyük günahtır. 'Temizlik imandan gelir' sözü çok doğru bir sözdür. İslam dininde temizliğin önemi çok büyüktür. Allah dostları bırakın cünüp halde gezip dolaşmayı, abdestsiz yere dahi basmazlardı. Baş ucunda bulundurdukları toprak parçası veya tuğla ile teyemmüm eder gusledecekleri yere kadar bu şekilde giderlerdi. Bizler Allah dostları gibi olamayız ama hiç değilse namaz vaktini geçirmemeye dikkat etmeliyiz. Zaten cünüp olduğunuz vakitten diğer vakte erişinceye kadar temizlenmemek çok büyük günahtır.

Cünüpken yapılmaması gereken şeyler nelerdir?
Cünüpken Oruç tutulur mu?

Oruç ibadetini yerine getirirken namazda olduğu gibi, gusül veya namaz abdestinin olması zorunlu değildir. Ramazan ayında veya herhangi bir zamanda oruca niyetlenip sabah kalktığında cünüp olduğunu anlayan insan orucuna devam edebilir. Çünkü istemeden bu hal başına gelmiştir. Uyandığında bir namaz vakti dahi geçirmeden kalkıp gusül abdesti almalıdır. Dini açıdan uygun olan budur. Eğer namaz kılmıyorsa, akşama kadar dahi yıkanmasa orucu olur ama hiç hoş olmaz orucun şuuruna yakışmaz. Ayrıca gusül abdesti alırken ağzına ve burnuna su kaçırmamaya çok dikkat etmelidir. Eğer su kaçarsa orucu bozulur.

Oruçlu olan kimse bilerek cünüp olursa orucu bozulur mu?

Oruçlu olan insan eşi ile oruçluyken, cünüp olacak girişimlerde bulunmaktan kaçınmalıdır. Çünkü oruçlu insan şehvet hali ile, eşi ile cinsel bir yakınlaşma olmadan dahi cünüp olsa orucu bozulur. Eğer Ramazan ayında ise 61 gün oruç tutması gerekir. Şayet Ramazan ayı dışında bir oruç ise orucunu kaza etmesi gerekir. Zira cinsel yakınlaşma ile gelen meni de kasıt vardır ve aynı yemek içmek gibi orucu bozan durumlardandır.

Banyo yapmak gusül abdesti yerine geçer mi?

Hanefi mezhebine göre, gusülden maksat temizliktir. Yani yıkanan kişi ağzını ve burnunu yıkamış ise gusül abdesti almış sayılır. Cünüplükten temizlenmiş olur. Çünkü Hanefi mezhebine göre gusül abdestinde niyet etmek şart değildir, sünnettir. Diğer mezheplere göre ise gusül abdesti alırken niyetlenmek farzdır. Biz inançlı Müslümanların yapması gereken ise şüpheye mahal vermemek için sünnetlerine riayet ederek gusül abdestimizi almaktır.
" } ] }