{ "title": "Arabaya Binerken Okunacak Dua", "image": "https://www.nazarduasi.gen.tr/images/Arabaya-Binerken-Okunacak-Dua-93.jpg", "date": "19.01.2024 08:41:04", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Arabaya binerken okunacak dua, dua etmek her zaman biz insanlara huzur verir. Dua ederken Allah'a daha yakın olduğumuzu düşünür, kendimizi daha güvende ve iyi hissederiz. Sadece arabaya binerken değil her kapıdan çıktığımızda, adımımızı her attığımızda, yeni bir şeyler aldığımızda (Ev, araba veya herhangi bir eşya) dua okuduktan sonra kullanmalıyız ki hayrını görelim, güvende ve huzurlu hissedelim. Dua etmek ne demek? Aslında dua etmek; çağırmak, seslenmek, yardım talep etmek, istemektir tam anlamıyla. Dinimizde ise dua yaratanın karşısında biz kulların aczini itiraf edip yardım dilemesidir. Sevgi, saygı, tazim duyguları ve inanç ile edilen, yaratana açılan hiçbir el geri çevrilmeyecektir. Arabaya ya da herhangi bir araca binerken huzur içinde yolculuk edebilmek, kazadan ve beladan korunabilmek için bu duayı okumamız gerekir. Elimizi açıp Allah'tan istediğimiz her şey için dua etmek Yaratan ile aramızda kurduğumuz bir köprüdür. Arabaya binerken okuduğumuz dua, tamamen Hakkın iradesine teslim olunduğunu ve O'ndan başka sığınılacak hiçbir varlığın bulunmadığını belirtmek için okunur. Dua yalnızca Allah'a yapılır, yalnızca O'ndan istenir, O'ndan dilenir. Dua gönülden, gizlice, bağırmadan ve samimiyet ile edilmelidir. Bütün dualar birbirinden farklıdır. Çünkü Yaratandan istenilen şeyler, ihtiyaçlar farklıdır. Kimisi Allah'tan ev, araba ya da para dilerken kimi insanlarda bunlar vardır fakat sağlık yoktur, sağlıklı olmak için dua ederler. Yani her insan ne istiyorsa istediği şey için dua okumalıdır.

Arabaya binerken okunacak dua

Li testevû alâ zuhûrihî summe tezkurû ni'mete rabbikum izâsteveytum aleyhi ve tekûlû subhânellezî sahhara lenâ hâzâ ve mâ kunnâ lehu mukrinîn (Mukrinîne)

Anlamı: bu dua tamamı ile Allah'ın iradesine teslim olduğunu ve O'ndan başka sığınacak hiçbir şeyin bulunmadığını bildirmek için okunur. Hz. Muhammet (S. A. V) Efendimiz devesine binerken de bu duayı okurdu.

Onların sırtlarına yerleşmeniz için. Sonra onun üzerine yerleştiğiniz zaman Rabbinizin nimetini zikredin! Ve: \"Bunu bize musahhar (Emrimize amade) kılan (Allah) Sübhan'dır ve biz, O'na (Kendimiz) güç yetiremezdik. \" deyin!

Bu dua da anlatılmak istenen Allah'ın biz insanların hayatını kolaylaştırmak için yaptıkları ve karşılığında sadece Rabbimizin adını zikredip O'na şükretmemiz gerektiğini kısaca hatırlatmaktır. Elimizin ulaşamadığı, gücümüzün yetmediği her an Allah'ın bizimle olduğunu unutmayıp dua edin. Şimdi bu duada yer alan bazı kelimelerin ne anlam taşıdığına bakalım.
Burada Allah'ın insanlara insanlığın başlangıcından itibaren yardım ettiği, onlar rahat ilerleyebilsinler diye onlara binek hayvanları gönderdiği, tüm bunlar için Yaratana şükür edilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Allah'ın insanlara yardımı hiçbir zaman sn bulmamıştır. Şu an ki geldiğimiz teknoloji çağı yine Yaratanın insanların ufkunu açması ve yardımları ile gerçekleşmiştir. Unutmayalım ki yer gök dua üzerine kurulmuştur. Tüm iyi niyetiyle, art niyet olmadan dua için kalkan eller Yaratan tarafından hiçbir zaman geri çevrilmeyecektir. Allah'ım hepimizin ettiği duaları kabul eylesin.
" } ] }